Browser Tip

Door gelijktijdig 'CTRL met +' in te toetsen vergroot je het browser scherm. Door gelijktijdig 'CTRL met -' in te toetsen verklein je het browser scherm.

Currency-Barometer

Fotowedstrijd

Website door:

Belangrijk nieuws over brevetten en opleidingen voor Zweefvliegen

Er gaat het een en ander veranderen voor het opleiden van piloten en het behalen van brevetten. Dat is het gevolg van Europese regelgeving, waarbij we kort gezegd van GPL over moeten gaan naar LAPL. In deze nieuwsbrief leggen we uit wat dit voor piloten (in opleiding), instructeurs en clubs betekent en wat er nog gedaan moet worden voor we helemaal klaar zijn.

Korte samenvatting.
 • Clubs kunnen vanaf 8 april 2018 een DTO worden en gaan opleiden voor Europese brevetten en aantekeningen.

 • Voor leden met een GPL is er een overgangsperiode om te converteren tot 8 april 2020 (lees onderstaand verder voor details).

 • Instructeurs worden geadviseerd voor 8 april 2018 te converteren naar een FI S.

 • Vliegers in opleiding kunnen, nadat de club een DTO is geworden, hun opleiding afmaken binnen de Europese regelgeving.

Klik op "Lees meer"

SMS-dag 25 november 2017

Op 25 november 2017 organiseert de CIV weer een landelijke dag voor de safety- en veiligheidsmanagers. Door de invoering van de EASA-regelgeving is het gebruikelijke vergaderschema van de CIV gewijzigd, waardoor er in november ruimte is gekomen. Dit komt goed uit. Er is de hele winter de tijd om aan de onderwerpen te werken, zodat we een nog veiliger 2018 tegemoet kunnen zien.

Aub vooraf aanmelden metádit webformulier.

Klik op "Lees Meer" voor de agenda.

Wijziging opzet jaarlijkse vergaderingen

De cycli van de landelijkeávergaderingen is als volgt gewijzigd:

 • In februari de CI en FI(E) conferentie.
  (datum nog te bepalen)

 • De LEZ vergadering wordt de FE-refresher seminar.
  (datum nog te bepalen)

 • In november bijeenkomst van de club SMS managers
  (eerstvolgende 25 november 2017)

Joris Umbach onderscheiden met het KNVvL ere-insigne in goud

Invoering van EASA-regelgeving voor zweefvliegen

Onderstaande brief is recent verzonden aan de Besturen Nederlandse zweefvliegclubs en in CC aan de Chef-instructeurs, Landelijke Examen Co÷rdinatoren, LCO-ers en ABZ KNVvL.Geacht bestuur,

Zoals u weet is de invoering van de Europese regelgeving voor de Nederlandse zweefvliegerij uitgesteld tot 8 april 2018. Dit uitstel maakte het mogelijk te komen tot:

1. Aanpassingen van het gedeelte FCL (betreft brevetten, ratings, examinering etc.), waarover het overleg nog gaande is.
2. Een alternatieve oplossing voor de ATO-verplichting in de vorm van een Declared Training Organisation DTO), waarvoor september 2016 een voorstel is gepubliceerd.

Ofschoon er dus nog overleg loopt op Europees niveau en het zelfs mogelijk is dat er verder uitstel of een langere overgangsperiode komt, vinden wij het toch noodzakelijk om voorbereidingen te treffen voor een invoering per 8 april 2018. Daarvoor is afgelopen winter door vele zweefvliegers veel werk verzet, denk aan de theorieboeken, aan opleidingssyllabi en aan theorie-examinering.

Met deze brief willen wij u informeren over de stand van zaken en op een paar punten om de medewerking van uw club vragen.

Klik op "Lees meer"

Zweefportaal Headlines