Foto-album

Fotowedstrijd 2008

Fotowedstrijd 2008

Fotowedstrijd 2008

Fotowedstrijd 2008

Fotowedstrijd 2008

Barometer

Bergvliegen

Dit item Bergvliegen van de CIV is in ontwikkeling, de eerste publicatie is van april 2011. Een ieder die meent aanvullende artikelen/informatie te hebben kan dit naar de CIV opsturen.

Inleiding:
Het GPL dat men in Nederland behaalt geeft ook de mogelijkheid om in het buitenland te vliegen. Er zijn steeds meer GPL houders die in de bergen vliegen, zoals de Alpen, Pyreneeën, Polen of Tsjechië. Tegenwoordig wordt ook vaker in bijvoorbeeld de V.S. en Argentinië gevlogen.

De theorie voor het GPL geeft nauwelijks inzicht in aspecten die te maken hebben met het vliegen in de bergen. Denk hierbij aan: de sleepstart in de bergen, hellingvliegen, golfvliegen, overlandvliegen, meteorologische verschijnselen in de bergen, zuurstofgebruik, etc. Bergvliegen kan men alleen leren door het ter plekke te doen.

Er is diverse literatuur beschikbaar waarmee men zich individueel kan voorbereiden op het vliegen in een bergachtige omgeving. De CIV wil graag helpen met vluchtvoorbereiding en heeft daarom gemeend deze te bundelen.

Belangrijke veiligheidstip:
Bergvliegen leer je echter niet vanuit boekjes. Om ontspannen bergvliegen te beoefenen getuigt het van goed vliegerschap om je via een (lokale) cursus de praktijk van het bergvliegen eigen te maken. Zo leer je ook de regiospecifieke aspecten kennen. Ga je in een andere regio bergvliegen dan is het verstandig ter plaatse weer een (korte) introductiecursus te volgen.

 

Maak gebruik van de kennis van lokale of ter plaatse zeer ervaren instructeurs. Die zijn bekend met de lokale “verassingen”, zoals kabelbanen, buitenlandingsmogelijkheden, invloed van wind en zon, hoe haal ik mijn veld nog, etc. Afgaan op een welwillende “kennis” die wel eens een paar keer in de bergen gevlogen heeft wordt ten zeerste ontraden. Dit heeft al diverse malen tot ernstige ongevallen geleid.

 

Voorbereiding:

Je kan je prima voorbereiden. Niets leuker toch dan je ’s winters deelgenoot maken van ervaringen en kennis van ervaren collega-bergvliegers.


LITERATUUR

Nederlandse basis literatuur:

Duitse literatuur

Franse literatuur

 

Engelse literatuur

Zwitserse literatuur